Εφτασε κ το πασχα καναμε κ τσουρεκακια!!! Η συνταγη ειναι δικη μου πηρα 2 συνταγες απο πεθερα κ απο αλευρι κ την εκανα 1.... την κανω 3 χρονια τωρα με επιτυχια απλα στο πλασιμο θελω λιγο δουλεια ακομα χαχααχα
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ:
- 3 κιλα αλευρι για τσουρεκι
- Μιση νωπη μαγια η 3φακελακια σκονη
- 1κιλο ζαχαρη
- 3 φακελακια κακουλε
- 3 φακελακια μαχλεπι
- 12 αυγα κ 2 για αλειμα
- 1 γαλα ζεστο
- 2 κσ λαδι ηλιελαιο
- 2 βιταμ
- Ξυσμα απο πορτοκαλι
- 2 βανιλιες
- 1 κγ αλατι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για το προζυμι:
Διαλυω την μαγια σε ⅔ κουπα ζεστο νερο με λιγο αλευρι κ το σπορελαιο να γινει πολτος κ αφηνω σκεπασμενο σε ζεστο χωρο για
μιση ωρα.
Τσουρεκια:
Χτυπαμε τα αυγα με την ζαχαρη, το γαλα ζεστο, αλατι,μαχλεπι,κακουλε,ξυσμα πορτοκαλι, βανιλιες, κ αλευρι οχι ολο να γινει πολτος οπως το προζυμι. Προσθετουμε κ το προζυμι τμηματικα κ το βουτυρο συνεχιζουμε με ολο το αλευρι κ ζυμωνουμε καλα. Το σκεπαζουμε σε ζεστο χωρο για 1-2 ωρες να φουσκωσει καλα.
Βουτυρωνουμε τα ταψια μας κ ψηνουμε για 20-25 λεπτα αναλογα το παχος που τα εχουμε πλασει στους 180c αληφουμε με κροκο κ αν θελουμε πασπαλιζουμε με σουσαμι.
Λιγα μυστικα ακομα:
Οταν εχει φουσκωσει η ζυμη μας την αφαιρουμε απο την λεκανη κ την παταμε με τα χερια μας να φυγει ο αερας πολυ καλα.
Κοβουμε σε κομματια κ αφηνουμε 10 λεπτα να ξεκουραστουν.
Αφου τα πλασουμε τα τσουρεκια καλο ειναι να τα αληψουμε κατευθιαν με το αυγο κ να τα αφησουμε σε ζεστο μερος να ξεκουραστουν κ να φουσκωσουν.
καλη ορεξη κ καλο πασχα!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου